Miért éri meg klímával fűteni?

Klímával való fűtés legfontosabb előnyei

  • A klímával való fűtés más fűtési módokkal összehasonlítva jóval költséghatékonyabb. A napelem vagy egyéb megújuló energiaforrás használata esetén pedig mindegyiknél kisebb a környezetterhelése.
  • A klímának sokkal kisebb a beruházási költsége, mint bármilyen gáz-, fa vagy más egyéb tüzelésű berendezésnek, nincs szükség engedélyeztetésre, tervezésre.
  • A nyári időszakban bónuszként hűtésre is felhasználhatjuk.

A klímaberendezések más elven működnek, mint egy gázkazán vagy elektromos radiátor. A hagyományos olajradiátor 1 kW elektromos energiából fog előállítani 1 kW hőenergiát. Ezzel szemben a fűtésre alkalmas klíma 1 kW elektromos energiából állít elő 4 kW hőenergiát.

Minden klíma alkalmas a fűtésre?

A hagyományos berendezéseken is előfordul fűtés funkció. Ezek többnyire +5C°fokig használhatóak, ez alatt drasztikusan romlik a hatásfokuk és egyéb kiegészítő berendezések híján a gép idő előtti tönkremenetelét okozzák.

Ezzel szemben a fűtésre alkalmas klímák -15C°alatt is képesek gazdaságosan biztosítani a lakás fűtését. Némely típusok akár a -20C°, -25C° fokban is zavartalan működésre képesek.

Ezekre a berendezésekre igényelhető különböző kedvezmény a elektromos művektől lásd. H tarifa és GEO tarifa

Fűtés klímával

A temperáló fűtés

A klímás fűtés által biztosított egyik leghasznosabb lehetőség, a temperáló fűtés. Ilyenkor a hagyományos rendszert használja a hétköznapokban, a légkondicionálóval csak rásegítő fűtést végez az éppen használatban lévő helyiségben. Ezt érdemes lehet olyan helyiségekben is használni ahol többet tartózkodunk, és nem akarjuk az egész házat felfűteni, hanem elég lenne csak a nappalit, az esti órákban felfűteni. Ezzel a módszerrel jelentősen csökkenthetjük fűtésszámlánkat.